Verwarmen met airco

Dat airconditioning zorgt voor koelere temperaturen is een bekend gegeven. Maar wist u dat verwarmen met airco ook mogelijk is? Wilt u weten hoe verwarmen met airco werkt en of airco een cv ketel kan vervangen? Lees dan verder! 

Hoe werkt verwarmen met airco?

Een airco onttrekt warmte uit een ruimte, de warmte verplaatst zich naar buiten via het koelmiddel. Door de pomprichting om te keren kan de warmte van buiten ook naar binnen worden verplaatst. Zo werkt een airconditioning dus ook als verwarming. Zelfs als het vriest kan er uit de buitenlucht voldoende warmte onttrokken worden.

Kan airco een cv ketel vervangen?

Dat kan zeker. Over het algemeen is een airco als verwarming veel goedkoper dan een cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt, terwijl een moderne cv ketel niet verder komt dan 96%. Kortom: meer verwarming voor minder energie. Het rendement van een airco wordt benoemd met de COP-factor. Hoe hoger die waarde, hoe minder energie het verwarmen kost. Tegenwoordig halen airco’s gemakkelijk een COP waarde van 4 of hoger, er zijn zelfs al toestellen met een COP factor van bijna 6! Dit betekent dat de airco goedkoper is in gebruik dan een cv ketel. 

Bijvoorbeeld: Wanneer u een 1000 Watt elektrische kachel in huis gebruikt onttrekt deze 1000 Watt aan het elektriciteitsnet. Deze elektrische energie wordt omgezet in 1000 Watt warmte. Doordat de kachel de maker is van de warmte, is het rendement 100%. Stel dat een airco 400 Watt elektriciteit verbruikt en hiermee voor 1600 Watt aan warmte verplaatst, betekent dit dat er een rendement gehaald wordt van 400%. De COP factor is hierbij 1600/ 400 = 4. Dit maakt het zeer voordelig om uw woning te verwarmen.

De voordelen van verwarmen met airco

Naast het feit dat verwarmen met airco energiezuinig is, heeft het nog een aantal voordelen. We zetten de voordelen voor u op een rijtje:

  • Met een airco is een ruimte sneller op temperatuur
  • Verwarmen met airco zorgt ook voor goede ventilatie
  • Het luchtvochtigheidsgehalte wordt op peil gehouden door de airconditioning.
  • Als de buitentemperatuur stijgt, kun je de airco ook gebruiken om een ruimte te koelen

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn om uw woning of werkruimte te verwarmen met airco? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag.

Terug naar overzicht

Vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op!


    ©2021. Uw-airco • Ontwerp door Code Blauw