Hoe werkt een multi split airco?

Een multi split airco koelt niet alleen, maar kan ook verwarmen. Hier heeft u het hele jaar door profijt van. Daarnaast geeft deze airco ook nog eens de mogelijkheid meerdere ruimtes tegelijk te koelen of te verwarmen. Wat is een multi split airco en hoe werkt het precies? We leggen het u graag uit.

Wat is een multi split airco?

Een multi split airco is airconditioning die twee tot vijf ruimtes tegelijk kan koelen of verwarmen. Deze vorm van airco heeft één buitendeel en, afhankelijk van het aantal binnenruimtes, twee tot vijf binnenunits. De meest bekende binnenunit is het wandmodel. Andere vormen zijn de vloer- en plafondmodellen en de kanaalunits. Een kanaalunit is dusdanig weggewerkt dat het niet meer zichtbaar is.

Hoe werkt koelen met een multi split airco?

De warmtepomp pompt koudemiddel door de binnenunits van de airco. Deze zuigt warme lucht langs de leidingen en blaast vervolgens de koude lucht weer uit de binnenunits. In de binnenunits bevinden zich een soort ventilatoren die de warme binnenlucht naar binnen zuigt. Hierbinnen bevinden zich warmtewisselaars. De warme lucht komt in contact met het koudemiddel die daardoor verdampt. De verdamping neemt de warmte uit de lucht. De afgekoelde lucht wordt vervolgens uit de unit geblazen. 

Hoe werkt verwarmen met een multi split airco?

Ruimtes verwarmen met een multi split airco werkt precies tegenovergesteld in vergelijking met koelen. In het systeem waarbinnen het koudemiddel zich bevindt, wordt de warmte opgenomen die in de binnenunits wordt aangezogen. Doordat deze lucht het koudemiddel laat koken, ontstaat er gasvorming. Vervolgens wordt de gasvorming in het systeem afgevoerd naar een compressor. Deze compressor perst het gas samen, waardoor warmte ontstaat. Deze warmte wordt vervolgens weer naar buiten geblazen. Dit is een zeer energiezuinige manier van verwarmen. Vaak is een multi split airco dan ook een vervanger van de verwarming.

Hoe werkt een multi split airco?

De voordelen van een multi split airco

 • Eenvoudig meerdere ruimtes verwarmen
 • Virussen, schimmels, bacteriën, allergenen en chemische stoffen worden afgebroken
 • Nare luchtjes worden efficiënt afgebroken 
 • Een multi split airco kan de lucht in een ruimte ook ontvochtigen, waardoor er minder gekoeld hoeft te worden
 • Door de luchtstroom van de multi split airco wordt een ruimte meteen geventileerd
 • Energiezuinig en fluisterstil
 • Geschikt voor woningen en uiteenlopende bedrijfspanden
 • Binnenunits zijn per ruimte apart af te stellen
 • Waardestijging woningen

Zoekt u een oplossing om in jouw woning of bedrijfspand meerdere ruimtes duurzaam te koelen en verwarmen? Dan is de multi split airco een goede optie. Klik hier voor ons aanbod of neem contact met ons. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Terug naar overzicht

Vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op!


  ©2021. Uw-airco • Ontwerp door Code Blauw