Airconditioning tegen virussen

Luchtverversing verkleint de kans op verspreiding van ziekteverwekkers, daarom is in gebouwen voldoende ventilatie nodig. Normaal gesproken iets waar mensen in de herfst en winter – wanneer griepjes en verkoudheid op de loer liggen – meer mee bezig zijn dan in de warmere seizoenen. Maar sinds we wereldwijd in de ban zijn van het corona virus, zijn we meer met ventilatie bezig dan ooit.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Simpel gezegd is ventilatie permanente luchtverversing. Verontreinigde lucht wordt vervangen door zuivere lucht. Constant de lucht in een woning of werkruimte ventileren, creëert een gezond klimaat. Niet alleen virussen worden verspreid binnen een slecht klimaat. Ook schimmels, tabaksrook en fijnstof kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid en slijmvormingen komen vaak voor door slechte ventilatie. 

Werkt luchten ook als luchtverversing?

Vroeger was ‘luchten’ vaak voldoende. In oudere woningen kwam er namelijk automatisch schone lucht naar binnen door kieren en naden. Gebouwen zijn tegenwoordig heel goed geïsoleerd. Gelukkig maar, dit geeft ons comfort en het scheelt natuurlijk in energie en klimaatproblemen. Maar hoe beter de isolatie van een woning of werkruimte is, hoe belangrijker ventilatie is. Ramen en deuren tegenover elkaar open zetten is af en toe best lekker voor wat frisse lucht, maar niet voor gezuiverde lucht. 

Ventileren met airconditioning

Tegenwoordig is airconditioning vaak zo geavanceerd dat het niet meer alleen zorgt voor koude lucht. Veel airco’s verwarmen ook, en een enkele airco brengt zelfs verse lucht naar binnen. Maar in de regel ventileert airconditioning niet. ‘Lopen we door de warme of koude luchtstroom niet juist meer risico op verspreiding van bijvoorbeeld virussen?’ is een veelgestelde vraag sinds de uitbraak van het corona virus. Het antwoord hierop is gelukkig ‘nee’. Door de luchtstroom worden schimmels, bacteriën, allergenen en chemische stoffen juist afgebroken. Het is hiervoor wel belangrijk dat het systeem goed geïnstalleerd en onderhouden wordt. Laat u bij de aanschaf van een airco goed voorlichten, want niet álle systemen filteren de lucht evenveel.

Heeft u vragen over welk airconditioning het meest geschikt is voor uw woning of werkplek? Neem dan contact met ons op.

Het corona virus verspreidt zich niet via airconditioning of anderen ventilatiesystemen. Toch blijft het ook in goed geventileerde ruimtes belangrijk maatregelen van de overheid en richtlijnen van het RIVM op te volgen. 

Terug naar overzicht

Vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op!


    ©2021. Uw-airco • Ontwerp door Code Blauw